Friday, July 22, 2011

Jangan Terlalu Lama Menghadap Komputer


Ini bukan mimpi yang aku bikin sendiri, hOhO.. yelah zaman sekarang sudah moden, dunia dihujung jari jemari, tidak perlu pergi jauh-jauh, hanya duduk dan menghadap komputer, TETAPI, jika terlalu lama menghadap komputer ia akan memberi kesan yang boleh memudaratkan.

Sumber Dari >> Warkahdaily
Ramai yang masih tidak sedar bahawa duduk terlalu lama di depan komputer atau bekerja selama berjam-jam secara pasif di atas kerusi akan membuat otot – otot tubuh kita terasa kaku, keras dan mata menjadi pedih. Malah selain keluhan ringan tersebut tersembunyi juga ancaman lain yang berisiko bagi kesehatan.

New Zealand Medical Journal dalam edisi terbaru, melaporkan kajian dari Institut Penyelidikan Perubatan New Zealand menunjukkan bahawa pekerja pejabat yang menghabiskan masa terlalu lama duduk di meja masing-masing berisiko tinggi menghadapi masalah darah beku. Penyelidik mendapati, satu pertiga daripada pesakit yang dimasukkan ke hospital kerana mengidap -trombosis pembuluh darah vena (DVT) atau darah beku, adalah mereka yang menghabiskan masa berjam-jam mengadap komputer.

Penyakit Deep Vein Thrombosis (DVT) ini adalah disebabkan darah beku yang menyebabkan salur pembuluh darah terutamanya di bahagian peha danb betis tersumbat. Keadaan ini berlaku kerana aliran darah yang tidak baik hasil dari aktiviti yang pasif dan rehat yang berlebihan.

Hal ini akan diperburukkan apabila bilik yang diduduki berhawa dingin di mana udara yang sejuk itu mempercepatkan kadar pembekuan darah terutama di bahagian kaki.

Ketua penyelidik, Profesor Richard Beasley berkata sebahagian pekerja pejabat yang mengidap masalah itu duduk di depan skrin komputer selama lebih 10 jam sehari. Masalah ini biasanya dihadapi oleh pekerja dalam industri teknologi maklumat dan pusat panggilan.

Sekitar 34 peratus dari 62 sampel yang mengalami gumpalan darah adalah mereka yang dalam jangka waktu lama bekerja dengan duduk di kerusi, sementara 21 peratus penderita lainnya adalah terdiri dari mereka yang melakukan perjalanan jarak jauh menaiki kapalterbang, seperti disiarkan oleh AFP.

DVT itu sendiri merupakan menurut pakar kesihatan adalah pembentukan gumpalan darah nadi bahagian dalam, paling sering dijumpai di kaki. Gumpalan tersebut boleh pindah ke jantung, paru-paru atau otak dan bisa menyebabkan rasa sakit di dada, sesak nafas atau bahkan kematian akibat serangan jantung atau angin ahmar.

Pakar Perunding Paru-Paru, Institut Perubatan Respiratori, Dr Ashari Yunus berkata darah beku ini datang dari kaki, tetapi juga boleh berpunca daripada pembuluh darah di lengan, bahagian kanan jantung malah hujung kateter yang ditempatkan dalam pembuluh darah. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, lemak atau tisu dari tumor atau kelompok bakteria mungkin boleh berkumpul di arteri paru-paru.

Mengapa pulmonari embolisme terjadi?

Manusia memiliki sepasang paru-paru. Darah secara konsisten dipam dari kanan jantung ke paru-paru dan kembali ke sebelah kiri jantung. Dalam paru-paru, darah mengambil oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida, sisa metabolisme.

Arteri membawa darah yang kaya oksigen ke seluruh tubuh. Pembuluh darah pula membawa darah kurang oksigen kembali ke jantung. Darah beku yang terjadi dalam pembuluh darah boleh mengalir ke salur darah di kanan jantung sebelum masuk ke arteri paru-paru, di situ sekatan mungkin boleh berlaku.

Sekatan itu boleh terjadi pada arteri yang kecil tetapi paru-paru sangat ¡rapuh¢ kerana semua darah dalam tubuh melalui paru-paru setiap kali diedarkan. Kerap kali, darah beku berisiko untuk terbentuk dan tersebar ke seluruh bahagian paru-paru.

Simptom
Cepat penat
Mengah
Sakit dada
Denyutan nadi laju
Lemah di bahagian kaki
Kurang selera makan
Batuk
Nafas pendek sama ada dalam keadaan rehat atau aktif.

Cegahan
1. Stokin untuk mengelakkan berlakunya darah beku dalam saluran darah (deep vein thrombosis). Ia berfungsi untuk mencengkam kulit dan mengempiskan vena supaya darah tidak bertakung
2. Perbanyakkan gerakan terutama di bahagian kaki
3. Elakkan meminum airbatu
4. ELakkan membuka hawa dingin terlalu sejuk
5. Sentiasa meminum air panas
6. Amalkan bersenam

Rawatan
Biasanya pesakit dirawat dengan ubat yang menghentikan dan memperlahankan darah beku seperti heparin dan warfarin. Kedua-duanya membantu mencegah darah beku sedia ada daripada menjadi besar dan menghentikan pembentukan darah beku yang baru.

Jika pulmonari embolisme yang dialami mengancam nyawa, biasanya doktor akan menyarankan terapi thrombolitik (mengeluarkan darah beku dari sistem tubuh dengan enzim yang bertindak memecahkannya)

P/S : abu pun menghadap komputer berjam-jam, =..=" tetapi tidak kerap sangat...hOhO

13 comments:

alif haris said...

hoho .. bahaya tuu .. huuu
kene kuragkan ni pasni .
hehe

thanks abu ^^

alif ismail said...

gud info lah!!!

kalau di congak2, rasenya sehari alif ngadap lappy dalam 5 jam je kot..huhu...

ketat betul muka mamat katun tuh..huhu.. duk tengok ape tak tau dalam skrin pc tuh..

sergeant keroro said...

aku pon, haha :P

Mehmed - said...

nasib baik aku ngadap sambil baring..Ahaks!

sembil9n said...

aku rasa nak kena adap komputer@lappy sambil berjogging lah...baru sihat kot... JOG atas treadmill lah~

vampire's lovex said...

huawawa..aku baru berazam nak stop ngadap laptop lama2 lepas baca bnda2 cmni...tapi........

hmmm..wawa...jom jogging !! heh

Afikah Aziz said...

err ika pun selalu ngadap komputer,kne kurangkan ni,takutt >_<


terima kasih Abu

Fyqa said...

bhayanye.

naseb baek la aku jnis xdok diam

errr

nurAMALLINA said...

alaaaaa baru nak online lama2!

diana said...

okeh...
akan akak amalkan tip2 pencegahan itu..
maknanya tetap nak online lama2..
hahahah

tia @ Ini Kisah Tia said...

hahaa . sama macam kak diana .. kahkahkahhh :)

kiera'sakura said...

keje 8 jam jer x smpi 10 jam... kihkihkih :p

Anif Abdullah| AA said...

wuuwu.. bahaya ni.. thanks!!^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright (c) Guitar Burok Since Januari 2011 by Abu Huzaifah