Tuesday, August 2, 2011

Dengki Kebahagiaan Orang Lain


Putus kerana orang ketiga, lebih-lebih lagi kalau yang sudah bertunang dan yang sudah berkahwin, mungkin orang kata ia kerana tiada jodoh, tiada jodoh atau memang ada orang dengki?

Apabila kita sudah ketahui yang dia, atau mereka sudah mengikat tali perkahwinan, tidak perlulah kita ganggu, dan cuba dekati dalam erti kata lain cuba memusnahkan rumahtangga dan kebahagiaan orang. jauhilah, sebab boleh menyebabkan orang lain mengata, ibarat macam internet, upload je.. satu dunia tahu...

Kalau mereka ada konflik, tidak perlu lah kita datang tenangkan hati dia, nasihat kononnya ambil berat. tetapi sebaliknya cuba menjadi batu api, yang boleh mendatangkan fitnah supaya mereka bercerai berai...

Oleh dengan itu, jauhi lah perkara-perkara sedemikian, elakkan daripada syak wasangka yang boleh menjatuhkan orang lain. Semoga kita elakkan... 

notaHATI : Abu Huzaifah sangat prihatin ^^,..

31 comments:

chemay said...

manusia sokmo nak dengki2.
hishhh
-.-

Farhana Jafri said...

PHD tu ada kat mne2 je.. stiap mnusia ada mungkin.. antara pndai mengawal ataupun tidak je.. agree with u. klau dh tahu org tu dh brpnya, knp sbuk2 nk kacau.. :)

jemput singgah ANASAURUS :)

sergeant keroro said...

manusia, memang tak habis dari hasad dengki.

p/s : aku memang suka ayat last tu XD

Faraa Eiman's said...

wuuuu ~ ta nak la cm nieyh !

alif haris said...

betul2 ..
tak payah bajet caring tanya kenapa kt orag frust tu ..
nnt bertambah buruk jadinya hubungan dorag

nini syuffina jalil said...

harap di jauhkan ;)

kan abu ;p ?

alif ismail said...

hah camne puase harini?? OK??

kadang2 yang caring camtu just nak take advantages je...

Bluewendy said...

Fuuhhhh..tempias nih...=P btol tuh, jgn masuk campur hal umh tangga org len, biarlah die dan keluarga mereka yg settlekan..hahaha

Anif Abdullah| AA said...

Kadang-kadang ade yang nk tunjuk teror biler masuk campur hal orang lain ni.. bahaya2..

nawal addina said...

err pengalaman ? :P

Far8 budak baik said...

tu ar kn..tak
perlu lahh gangu...
ape lahhh..lain lah dy belum kawinn..
nak berebut lagi pun takpe..
hahahahaha

Mehmed - said...

bila manusia sudah main gila. Ahaks!

e k i n . said...

seeloknya kita biarkan mereka selesaikan masalah mereka sendiri :)

nanad said...

nice one abu huzaifah ;)

Lea IsNaw! said...

setuju2
kalo dh taw, org dh berpunya
takyah la kaco

Cik Nina said...

sangat seram dengan PHD negatif nie . haih :/

kiera'sakura said...

berdosa meruntuhkan kebahagiaan org laen.. semoga kta dijauhkan dri sikap mcm nie.. amin

Eyka Laikha Zulaikha said...

siyes .suka sgt karton abu :)

cntik + comel...
cmner lukis ek? guna apa?

*er, mcm kes khairul fahmi aje ..
hee

adwafarahin said...

x baik dengki2 tuhan marah tmbah2 bulan pose nie :)

Wan Pai said...

Dan yang berpasangan tu juga patutnya jangan percaya sangat dengan kata2 orang lain.. :)

nurAMALLINA said...

abu terkena ke? haha

farz zull said...

ohh...mcam tau je kisah sapaa...jgnlah ad hasad dengki,jagalah hubungan sesama manusia dan dengan ALLAH terutamanya...hablum minallah,hablu minannas...

diana said...

berdosa besar meruntuhkan rumahtangga orang..
cer kalau rumahtangga sendiri diganggu,
tau la pedih dan peritnya nanti..

nunama said...

isyh3. tahu xpe. kesian kan? not nice ok kepada yg jadi batu api tuh. sila ubah sikap anda. huhu.

Shamsuddin Amin said...

adeh...
sakitnye bile yg ketiga tu muncul... T_T

vampire's lovex said...

gunting je tangan dia plak...sebok nk dengki2....pang kang,hape tak dapat... hahahaha...

abu !! jgn jadi cmtu k.. ahahahha

Shuk_ArChie said...

Hahahaha awesome... nasihat sambil berhibur. :)

Ezay Hadry said...

doksoh la dengki2 ni..dok baik kan? hihi

ABU said...

tak blh bla orng mcm tu..

My Name is Mar said...

Mengganggu jalan orang..
Sesuatu yang SANGAT TIDAK ELOK.
Macam aku..
Bilalah nak insaf...

Aku seorang CASANOVA

Abu Huzaifah said...

terima ksih semua yg memberi komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk.org/ping

Copyright (c) Guitar Burok Since Januari 2011 by Abu Huzaifah