Sunday, February 12, 2012

Keburukan Tidur Lewat Petang (lepas Asar)


“Tidur di siang hari amat dikeji kerana ia akan mewarisi penyakit kebengkakkan (muka kelihatan sembab dan tidak bercahaya) malapetaka, merosakkan warna kulit, menimbulkan penyakit radang limpa, melemahkan urat saraf dan melemahkan syahwat. Sekeji-keji tidur ialah ketika awal hari (matahari terbit) dan terlebih keji lagi ialah tidur di akhir siang hari (selepas Asar).”

Setengah ulama mengatakan:
“Sesiapa yang tidur selepas Asar sehingga terganggu kewarasannya maka janganlah ia mencaci selain daripada dirinya sendiri.

P/S : hah!!! tidur lagi lepas asar... kan dah giler... nasihat pada semua dan pada diri aku sendiri... sebab aku juga ada tertidur lepas asar... penat =..=" so.. tak elok kan....  semoga sama-sama ada kesedaran... :)

26 comments:

fariQuE said...

hahaha , pernah berlaku kejadian mcm kat atas . lol

chemay said...

nasip baik dah jarang tidur lepas asar.
:)

fathiahRAIHANA said...

comelnye katun diaaa ^^
jarang lah nak tido lepas asar, hee.
takut nt malam susah nak tido --"

Cik Hujan said...

tertidurrrr~

ok insap. pasni rendam muka lam air lama-lama T-T

CeritaSekupang said...

rajin juga tido petang sebab terlalu letih bangun awal waktu pagi...wakaka..

zulfikar hazri said...

aku pernah 3, 4 kali gak la jd mcm ni, dia konpius dia bawak ke malam.

yad'z said...

hahaha.. betul2.. penah tertidur lepas asar, pastu gelabah cam nak giler sebab esok exam.. padahal baru nak malam.. ><

Aujinz said...

Jangan tidur lepas Asar, nanti mengong... kah kah kah..

huda jamil said...

haah betul2. tidur lepas asar buat otak kita lembab sikit nak fikir.

btw, thax for the remind :)

Lea Isnawi said...

zmn sekolah dulu selalu tido leps sebab penat sgt
skrg dh kurang h

.........cP~ said...

Kat rumah ni tak la tidur lepas asar. Tapi, dulu masa belajar terutama lepas balik posting pagi, selalu je tidur sampai Asar. tapi, memang sedikit biul la kepala otak nih.

Jokeonsalo said...

Assalamualaikum, empunya Blogger.
Jokeonsalo dengan sukacitanya menjemput kamu untuk menyertai "Kempen anti Valentine's Day" bersama jokeojeonsalo.blogspot.com

Diharap agar kamu berkesudian untuk menyertai kempen ini. Berminat?

Mari lihat cara-cara untuk menyertai kempen di http://jokeojeonsalo.blogspot.com/2012/02/kempen-anti-valentines-day.html

TERIMA KASIH :)

NAL said...

memang penah berlaku tu pun sebab letih sangat2 tapi x la sampai terjaga pukul 7.45..

biela bell said...

kadang2 pernah la jugak tertido lepas asar..sebab penat giler..nak tahan mata pun tak boleh nak tahan dah.heeee~

aLyA_syGS said...

takleh nak tido ptg, ade kelas memanjang :)

ABU said...

hahaha lawak je.. aku pun penah je blku kejadian mcm tu.. ptng ingtkan dah subuh..hahahaha

h A n Y S said...

pernah kene situasi kat atas.. T__T

budakampung said...

gua selalu tidur lepas asal..bukan sengaja tapi TERtidur..letih sangat~

cik ciku said...

hurm2...kalo penat sgt2 2 tdo jela..tapi if dpt elak lg baguih (T_T)

zureen said...

hoho.
saya selalu kot tidur petang sebab kelas dari pagi.. hoho..

Ain Zulaikha said...

haaaaaaaa tidur asar2 lagi, kan dah giiiiiiiiiiiiiiiiiilaaaaaaaaaaaaa ahahhaa

EYDA REINOKU said...

eh eh nset tu same mcm nset saye la..huhu.. jgn tido lpas asar :)

kiera'sakura said...

aku selalu perangai cm tue.. bangun2 jadi gila seminit...ihhihihi

munirah :) said...

jarang tidur lepas asar . lepas subuh ya , tapi still tak elok TT_TT mahal rezeki , astaghfirullah..

Iwan Yunus said...

Sama la

Unknown said...

Pinjam gambar tau! Mekasih 😊

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Busuk.org/ping

Copyright (c) Guitar Burok Since Januari 2011 by Abu Huzaifah